Μέτρα & Σταθμά   ::   A/C Αυτοκινήτου   ::   A/C Split   ::   Οικιακής χρήσης    ::   Επαγγελματικής χρήσης    ::   Βιομηχανικής χρήσης    ::   Εξαερισμού    ::   Ηλεκτρονικά - Αυτοματισμοί    ::   Ηλεκτροκινητήρες    ::   Συστήματα καταγραφής
 
 
     

Καταγραφικά θαλάμων

Ποια είναι η αναγκαιότητα της χρήσης
καταγραφικών σήμερα;

Είναι γεγονός ότι το θέμα καταγραφής θερμοκρασιών σε ψυκτικούς θαλάμους και όχι μόνο, έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη σημασία.
Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση της σύγχρονης κοινωνίας για μεγαλύτερη ποικιλία τροφών εκτός εποχής
είχε και έχει ως επακόλουθο την αύξηση της παραγωγής κατεψυγμένων τροφών π.χ. σφολιατοειδή, λαχανικά, έτοιμα μαγειρεμένα πιάτα, ακόμα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
Αυτό, μαζί και
με την λογικά αυξανόμενη απαίτηση σε ποσότητα, και χρόνο διατήρησης των νωπών τροφών, έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ».
Έτσι λοιπόν, αναδεικνύεται ως σημαντικός παράγων της ποιότητας
αποθήκευσης η σωστή θερμοκρασία του χώρου αποθήκευσης, οπότε και η καταγραφή θερμοκρασιών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι ο βασικότερος δείκτης της ποιότητας αποθήκευσης.

Ποιο είναι το όφελος από την χρήση καταγραφικών;

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί επαγγελματίες στον χώρο της ψύξης,
αντιμετωπίζουν το θέμα της καταγραφής ως ένα κομμάτι με το οποίο ασχολούνται κατ’ ανάγκην, μάλιστα θα έλεγα, κάποιοι το
αποφεύγουν επιμελώς.

Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων, ότι από την καταγραφή θερμοκρασιών όφελος έχουν οι καταναλωτές στο σύνολό τους, και κέρδος έχει και ο εκάστοτε ψυκτικός διότι όλα τα ψυγεία πρέπει να λειτουργούν σωστά, κι αυτό εξασφαλίζεται μόνο με την χρήση καταγραφικών θερμοκρασίας.
Το άμεσο κέρδος για τον ψυκτικό, είναι ο τζίρος από την ίδια την εγκατάσταση των καταγραφικών. Όμως υπάρχει και έμμεσο κέρδος. Η καταγραφή θερμοκρασιών, αναγκάζει σε πολλές περιπτώσεις τους ιδιοκτήτες ψυγείων να κάνουν βελτιώσεις στα ψυγεία τους αφού από την καταγραφή αποδεικνύεται ότι δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, οπότε αναγκάζονται, προκειμένου να είναι σύμφωνοι με την απαίτηση του νόμου, να κάνουν διορθωτικές ενέργειες, οι οποίες αποβαίνουν επικερδείς για τον ψυκτικό.
Λειτουργεί λοιπόν η καταγραφή, ως ένας ισχυρότατος μοχλός
πίεσης για να μην αμελούν οι ιδιοκτήτες ψυγείων την συντήρηση ή την επισκευή των ψυγείων τους επ’ ωφελεία και του τεχνίτη ψυκτικού.

Ακόμη ένα σημαντικό κέρδος για τον ψυκτικό, είναι ότι με τα καταγραφικά, μπορεί να αποδείξει ανά πάσα στιγμή στον πελάτη του, την ορθότητα της δουλειάς του και να αποφύγει την κακοπροαίρετη γκρίνια του πελάτη, ο οποίος επικαλείται το γνωστό πλέον «το ψυγείο δεν κάνει ψύξη», προκειμένου να καθυστερήσει την πληρωμή του προς τον ψυκτικό.

Είναι αρκετοί οι επαγγελματίες, οι οποίοι διαθέτουν και φορητά καταγραφικά, τα οποία χρησιμοποιούν ως εργαλεία, για να γνωρίζουν ακριβώς τι γίνεται, στα ψυγεία που συντηρούν/επισκευάζουν.

 


Που χρησιμοποιούνται;

Μιλώντας για την αλυσίδα συλλογής, αποθήκευσης, τυποποίησης και διάθεσης τροφίμων, ο νόμος απαιτεί να χρησιμοποιούνται σε ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης μεγέθους άνω των 50 κυβικών μέτρων, και σε ψυκτικούς θαλάμους κατάψυξης μεγέθους άνω των 10 κυβικών μέτρων, και σε όλους τους χώρους επεξεργασίας, συσκευασίας και φορτοεκφόρτωσης τροφίμων.

Πρέπει εδώ να τονίσω, ότι ο νόμος απαιτεί την καταγραφή ΚΑΙ
της σχετικής υγρασίας, σε όλες τις περιπτώσεις, πλην των καταψύξεων.
Ωστόσο, είναι πολλές οι εταιρείες, οι οποίες αναγνωρίζοντας την σημασία του θέματος για τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά, έχουν ήδη βάλει, συστήματα καταγραφής, ακόμα και σε ψυγεία μικρού
μεγέθους, μόλις 150-200 λίτρων.
Χαρακτηριστικά αναφέρω κάποιες από αυτές (τα καταστήματα
του ομίλου της γνωστής αλυσίδας fast-food GOODY’S, τα καταστήματα της εταιρείας cash&carry Makro, τα super markets Carrefour), οι οποίες, έτσι διαμορφώνουν εσωτερικό πρωτόκολλο ποιότητας αυστηρότερο από αυτό που ορίζει ο νόμος.

Βέβαια καταγραφικά θερμοκρασίας δεν χρησιμοποιούνται μόνο
στην τροφική αλυσίδα. Είναι αρκετές οι εφαρμογές τους και σε άλλες περιπτώσεις, όπως αποθήκευση αίματος, βιομηχανικές εφαρμογές.

Τρόπος λειτουργίας των καταγραφικών.

Ο συνήθης τρόπος λειτουργίας των ηλεκτρονικών καταγραφικών
είναι να τοποθετούνται μέσα στα ψυγεία αισθητήρες, οι οποίοι συνδέονται με το καταγραφικό. Αυτό με τη σειρά του «διαβάζει» την
τιμή του αισθητηρίου και την αποθηκεύει στην μνήμη του.
Ο νόμος απαιτεί να γίνεται καταγραφή θερμοκρασίας ανά 15 λεπτά, και να φυλάσσονται τα δεδομένα για τουλάχιστον ένα έτος. Επίσης,
πρέπει να υπάρχει αποδεικνυόμενη αντιστοιχία του καταγραφικού
με το ψυγείο.

Με λίγα λόγια δεν είναι αποδεκτές οι φορητές λύσεις.
Όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά καταγραφικά, συνδέονται με PC, κι έτσι η τελική αποθήκευση των δεδομένων γίνεται, είτε στον σκληρό δίσκο του PC, είτε σε κάποιο άλλο σταθερό αποθηκευτικό μέσο, π.χ. CD.

 

Όμως, εδώ και 2-3 χρόνια, έχουμε περάσει στην επόμενη γενιά καταγραφικών. Δεν μιλάμε πια για απλά αυτόνομα καταγραφικά, μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου της ψυκτικής εγκατάστασης, το οποίο μέσα σε όλα τα άλλα που κάνει, μας παρέχει και την καταγραφή θερμοκρασιών. Μάλιστα, η θερμοκρασία, είναι μόνο ένα κομμάτι από τις καταγραφές δεδομένων που κάνουν αυτά τα συστήματα, αφού μας δίνουν την δυνατότητα να καταγράφουμε, π.χ. πόσο διαρκεί μια απόψυξη, ή πόση ώρα έμεινε η πόρτα του ψυγείου ανοιχτή, κι άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Το σημαντικό όμως είναι η συνολική επιτήρηση της εγκατάστασης,
24 ώρες το 24ωρο. Βάσει των απαιτήσεών μας, μπορούμε να έχουμε άμεση ειδοποίηση για οποιαδήποτε βλάβη στην εγκατάσταση με διάφορους τρόπους, μηνύματα SMS, e-mail, fax.

Και βέβαια παρέχεται στον ψυκτικό η/και στον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης, η δυνατότητα να κάνει τηλεδιαχείριση, αφού μπορεί μέσω modem να συνδεθεί με τον υπολογιστή του γραφείου του πάνω στην εγκατάσταση, και να κάνει ρυθμίσεις και λειτουργίες όπως π.χ. ενεργοποίηση απόψυξης κ.λ.π..

Αυτή η «ολιστική» αντιμετώπιση του ψυγείου, που συνδυάζει
τον έλεγχο και την καταγραφή των δεδομένων σε μια εγκατάσταση, είναι και το μέλλον στα συστήματα, αφού η καταγραφή θερμοκρασίας, δεν ξεπερνάει το 5-10% των δυνατοτήτων του συστήματος, κατά συνέπεια και η σχέση κόστους προς παρεχόμενες υπηρεσίες κάνει τα συστήματα που παρέχουν μόνο καταγραφή, ιδιαίτερα ακριβά, αφού το κόστος σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σχεδόν το ίδιο.

Τα καταγραφικά μπορούν να τοποθετηθούν και να
ρυθμιστούν από έναν τεχνίτη ψυκτικό ή απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ηλεκτρονικών;

Σαφώς δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ηλεκτρονικών.
Πρέπει όμως να τονίσω, ότι η γνώση στην χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όχι μόνο για τα καταγραφικά αλλά γενικότερα για τον σύγχρονο επαγγελματία ψυκτικό, αφού η πληροφορική μέσα στην ψύξη, είναι πλέον γεγονός.

Είναι εύκολα στην χρήση;


Εξαρτάται από το σύστημα. Όλοι οι κατασκευαστές κάνουν τα
προϊόντα τους όσο γίνεται, πιο φιλικά προς τον χρήστη. Υπάρχουν συστήματα απλά, και συστήματα λιγότερο απλά. Όμως η πολυπλοκότητα ενός συστήματος είναι και αυτή που καθορίζει τι μπορεί αυτό να προσφέρει. Προκειμένου να εξαντλήσει κανείς τις δυνατότητες ενός συστήματος, πρέπει να ασχοληθεί με αυτό. Στα σύγχρονα ηλεκτρονικά πλέον, ακόμα και για ένα απλό κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές του, πρέπει να αφιερώσουμε κάποιο χρόνο και να μελετήσουμε το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή, ακόμα κι αν έχουμε κάποια εξοικείωση με τέτοιου είδους συσκευές. Λογικό είναι λοιπόν, όταν μιλάμε για ένα σύστημα ελέγχου και καταγραφής δεδομένων σε μια ψυκτική εγκατάσταση, να απαιτείται κάτι αντίστοιχο. Ποιο καταγραφικό πρέπει να επιλέξει ο ψυκτικός κατά περίπτωση;

Υπάρχουν δυό άκρα σε αυτή την ερώτηση.

Το ένα είναι αυτό που θέλει ο πελάτης του, «κάτι φτηνό, ίσα-ίσα
να μην πληρώσουμε κανένα πρόστιμο». Το άλλο είναι αυτό που πρέπει να θέλει ο ψυκτικός, για όφελος όχι μόνο δικό του, αλλά και του πελάτη του. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι το φτηνότερο, ούτε πρέπει να είναι «ίσα-ίσα για να μην πληρωθεί κάποιο πρόστιμο».

Η ταχύτητα των εξελίξεων είναι τέτοια στην αγορά, που οι απαιτήσεις
είναι πολύ γρήγορα αυξανόμενες. Έτσι, όταν προτείνει ο ψυκτικός στον πελάτη του ένα σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι το φτηνότερο, ουσιαστικά εξασφαλίζει την επένδυση του πελάτη του και την σωστή συνεργασία του με αυτόν, για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Αλλιώς, τοποθετώντας ένα «οικονομικό» καταγραφικό, σε ένα το πολύ χρόνο, θα είναι ανεπαρκές και ο πελάτης δυσαρεστημένος, γιατί θα ζητάει λειτουργίες που ακούει γύρω του στην αγορά, αλλά δεν θα μπορεί να τις πάρει από το σύστημα.

Ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας,
πλήρους ανοίγματος ή κλεισίματος ΡΙ ή ΡΙ με επαναφορά ταχύτητας  αέρα, εξοπλισμένο με πλαστικό αεραγωγό και θυρίδα ελέγχου αέρα με μοτέρ.

Τι άλλο πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ο τεχνίτης ψυκτικός για να επιλέξει το κατάλληλο καταγραφικό για κάθε περίπτωση;

Πιστεύω πως αν κάποιος
δεν έχει εμπειρία στο θέμα αυτό, το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να φροντίσει να ενημερωθεί για τα συστήματα που υπάρχουν στην αγορά. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τόσες πολλές οι εξελίξεις και τόσο ραγδαίες, ειδικά στα ηλεκτρονικά, που ο Έλληνας ψυκτικός άθελά του δεν ήταν σε θέση να τις ακολουθήσει με τον ίδιο ρυθμό, έτσι έχει δημιουργηθεί ένα κενό, μεταξύ της διαθέσιμης αυτή την στιγμή τεχνολογίας στον κλάδο, και της γνώσης που κατέχει ο επαγγελματίας ψυκτικός.

Αφού λοιπόν ενημερωθεί
σχετικά με την διαθέσιμη τεχνολογία, θα είναι εύκολο να κρίνει και να αποφασίσει ο ίδιος, για το κατάλληλο σύστημα που θα επιλέξει σε κάθε περίπτωση.

 
         
         

Φυσικό Αέριο, Θέρμανση, Κλιματισμός, Υδραυλικά. κατασκευή - εγκαταστάσεις - πωλήσεις - μελέτες - επισκευές.
Κλιματιστικά, Daikin, Συστήματα θέρμανσης, υδραυλικών, ηλιακά, Καυστήρες πετρελαίου, Θερμαντικά σώματα, Διακόπτες σωμάτων, Δεξαμενές πολυαιθυλενίου, Αυτονομίες, Καμινάδες, Κυκλοφορητές, Δοχεία Διαστολής, Θερμοσίφωνες, Ηλιακά, Ταχυμπόιλερ λεβητοστασίου, Όργανα θέρμανσης Επιτοίχιοι λέβητες, Εξαρτήματα καμινάδος, Καυστήρες Αερίου, Μελέτη Φυσικού αερίου, Split τοίχου, Δαπέδου/οροφής, Κασσέτες, Οροφής/τοίχου, Τύπου αεραγωγού, Συστήματα νερού, Εξαρτήματα σιδηροσωλήνας, Εξαρτήματα Ορειχάλκινα, Εξαρτήματα χάλκινα, Σωλήνες, Μονώσεις, Mπαταρίες, Στηρίγματα, Αναλώσιμα, Κόλλες, Καθαριστικά, Σπιράλ

Μηλιαράκη 17 - Κάτω Πατήσια, 111 45, Αθήνα, Τηλ.: 210-22.80.384, 22.86.268, Fax: 210-22.81.026, george@soldatos.gr
Σπάρτακου 6 - Καλλιθέα, 176 76, Αθήνα, Τηλ.: 210-34.61.963, 34.59.269, Fax: 210-34.27.021, spyros@s-soldatos.gr
Copyright © 2008 - soldatos.gr - All Rights Reserved.


Art Internet Design

 
Εταιρικό προφίλ Προϊόντα Βασικές Αρχές E-shop Δελτία Τύπου Επικοινωνία